Paremman paimenen piiras
Minulle ei ole koskaan selvinnyt, miksi tämäntapaisia ruokia kutsutaan englanniksi piiraiksi (tämäkin on shepherd's pie). Mikäpä minä toisaalta olen heikäläisiä arvostelemaan, onhan meilläkin nimikummajaisia kuten mämmi ja öylätti... Yksinkertaisimmillaan shepherd's pien saa aikaiseksi tavallisesta paksusta jauhelihakastikkeesta, jonka päälle lisää valmisperunamuussia. Tämä on nyt hifistelty versio, joka kannattaa tehdä silloin kun on aikaa. Jos käytät pakastettuja sieniä, ne voi hyvin lisätä pannulle jäisinä. Tällä ohjeella kastikkeesta tulee aika mieto, joten halutessasi laita (muitakin) mausteita ihan ronskisti. 6-8:lle 400 g jauhelihaa suolaa mustapippuria paprikajauhetta rosmariinia ja/tai muita yrttejä 2 salottisipulia 2 porkkanaa 1 tlk papuja 1 pussi pakastemaissia 250 g sieniä (esim. kanttarelleja) 2 rkl vehnäjauhoja 6 dl vettä 1 kana- tai kasvisliemikuutio 1 rkl worcestershire-kastiketta 1 rkl soijaa 1 pussi pakasteherneitä 800 g perunoita 500 g bataattia / maa-artisok