Kasvisgratiini
Olen viime aikoina oivaltanut pakastekasvisten loistavuuden, ne ovat usein halvempia kuin tuoreet ja pakastimesta on helppo ottaa juuri sen verran kuin tarvitsee. Ne ovat myös valmiiksi sopivan kokosina paloina, ei juuri tarvitse pilkkoa. Tähänkin käytin pakkasesta parsa- ja kukkakaalia. Gratiinin kasviksina voi käyttää oikeastaan mitä tahansa mitä kotoa löytyy, kunhan yhteismäärä on runsaat puoli kiloa. Kokeile juuriselleriä, purjoa ja/tai palsternakkaa, tai vaikka pelkkää kukkakaalia. Kastikkeen parsakaali kuitenkin on melkein ehdoton, sekä maun että värin takia. Gratiinin voi syödä ihan sellaisenaan, mutta itse tarjoilen mieluummin lisäkkeenä. 4:lle 2 valkosipulin kynttä 25 g voita 0,5 dl vehnäjauhoja 3 dl maitoa 300 g parsakaalia 50 g cheddaria suolaa mustapippuria 600 g kukkakaalia / perunaa / porkkanaa 0,5 dl korppujauhoja timjamia 25 g mantelilastuja (oliivi)öljyä Hienonna valkosipuli, pilko kasvikset sopiviksi suupaloiksi, raasta cheddar. Kuullota valkosipulia voissa kattilassa