Paremman paimenen piiras

Minulle ei ole koskaan selvinnyt, miksi tämäntapaisia ruokia kutsutaan englanniksi piiraiksi (tämäkin on shepherd's pie). Mikäpä minä toisaalta olen heikäläisiä arvostelemaan, onhan meilläkin nimikummajaisia kuten mämmi ja öylätti...
Yksinkertaisimmillaan shepherd's pien saa aikaiseksi tavallisesta paksusta jauhelihakastikkeesta, jonka päälle lisää valmisperunamuussia. Tämä on nyt hifistelty versio, joka kannattaa tehdä silloin kun on aikaa.
Jos käytät pakastettuja sieniä, ne voi hyvin lisätä pannulle jäisinä.
Tällä ohjeella kastikkeesta tulee aika mieto, joten halutessasi laita (muitakin) mausteita ihan ronskisti.

6-8:lle

400 g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
rosmariinia ja/tai muita yrttejä
2 salottisipulia
2 porkkanaa
1 tlk papuja
1 pussi pakastemaissia
250 g sieniä (esim. kanttarelleja)
2 rkl vehnäjauhoja
6 dl vettä
1 kana- tai kasvisliemikuutio
1 rkl worcestershire-kastiketta
1 rkl soijaa
1 pussi pakasteherneitä
800 g perunoita
500 g bataattia / maa-artisokkaa / lanttua tms.
2 rkl maitoa
50 g cheddaria

Hienonna sipuli, pilko porkkana pieniksi kuutioiksi, valuta pavut, pieni sienet halutessasi. Pilko perunat ja muut juurekset (voit toki keittää kokonaisinakin, mutta sitten vie pidemmän ajan), raasta cheddar.
Ruskista jauheliha isolla pannulla, mausta mieleiseksesi. Lisää sipuli ja paista vielä hetki.
Lisää pannulle porkkanakuutiot, pavut, maissi ja sienet, sekoita.
Lisää vehnäjauho ja sekoita kunnolla.
Lisää vesi ja liemikuutio, sekoita. Anna hautua noin 30 min. Mausta worcestershire-kastikkeella ja soijalla.
Keitä perunat ja muut juurekset pehmeiksi, muussaa maitotilkan kanssa niin sileäksi kuin haluat / viitsit. Lisää cheddar-raaste ja sekoita.
Kaada kastike uunivuokaan ja levitä päälle herneet tasaiseksi kerrokseksi.
Lisää päälle perunamuussi ja tasoittele.
Paista 180 C noin 50 min.



Kommentit