Kasvisgratiini

Olen viime aikoina oivaltanut pakastekasvisten loistavuuden, ne ovat usein halvempia kuin tuoreet ja pakastimesta on helppo ottaa juuri sen verran kuin tarvitsee. Ne ovat myös valmiiksi sopivan kokosina paloina, ei juuri tarvitse pilkkoa. Tähänkin käytin pakkasesta parsa- ja kukkakaalia.
Gratiinin kasviksina voi käyttää oikeastaan mitä tahansa mitä kotoa löytyy, kunhan yhteismäärä on runsaat puoli kiloa. Kokeile juuriselleriä, purjoa ja/tai palsternakkaa, tai vaikka pelkkää kukkakaalia. Kastikkeen parsakaali kuitenkin on melkein ehdoton, sekä maun että värin takia.
Gratiinin voi syödä ihan sellaisenaan, mutta itse tarjoilen mieluummin lisäkkeenä.

4:lle

2 valkosipulin kynttä
25 g voita
0,5 dl vehnäjauhoja
3 dl maitoa
300 g parsakaalia
50 g cheddaria
suolaa
mustapippuria
600 g kukkakaalia / perunaa / porkkanaa
0,5 dl korppujauhoja
timjamia
25 g mantelilastuja
(oliivi)öljyä

Hienonna valkosipuli, pilko kasvikset sopiviksi suupaloiksi, raasta cheddar.
Kuullota valkosipulia voissa kattilassa hetki, lisää sitten vehnäjauhot huolellisesti sekoittaen.
Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen niin, että kastike on tasaista.
Lisää parsakaali ja keitä hiljalleen 10-20 min. välillä sekoittaen, kunnes parsakaali on kypsää.
Soseuta kastike sauvasekoittimella, mausta suolalla ja pippurilla. Sulata joukkoon puolet juustoraasteesta ja ohenna tarvittaessa maitotilkalla.
Laita loput kasvikset uunivuokaan, mausta suolalla ja pippurilla, kaada päälle kastike ja ripottele loput juustoraasteesta.
Sekoita korppujauhot, timjami ja mantelilastut. Lisää tilkka öljyä, suolaa ja pippuria. Ripottele seos gratiinin päälle.
Paista 180 C noin 60 min.



Kommentit