Sämpyläboston
Tällä taikinareseptillä teen ihan perussämpylätkin, niitä tulee 16 kpl. Siemeniä ja leseitä laitan jos laitan, sitä mitä kaapissa on ja sen verran kuin milloinkin hyvältä tuntuu. Resepti on siis "ohjeellinen", tunteella tulee parasta kuten yleensäkin.
reilut 20 kpl
Sämpylätaikina
5 dl maitoa (tai 5 dl vettä ja 2 rkl maitojauhetta)
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 dl seesaminsiemeniä
(0,5 dl pellavansiemeniä)
(1 dl kauraleseitä)
3 dl vehnäjauhoja
6-8 dl sämpylä- / hiivaleipäjauhoja
Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi, kaada koneen kulhoon ja sekoita joukkoon kuivahiiva, suola, siirappi, siemenet, leseet ja vehnäjauhot.
Itse teen taikinan aina Kenillä (meidän yleiskoneella on ihan nimi 😀), mutta jos mieluummin vaivaat käsipelillä niin anna palaa vaan. Jauhoja en pahemmin mittaile, sammutan koneen kun taikinamöykky juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista. Mitä löysemmäksi taikinan jättää, sitä pehmeämpiä sämpylöistä tulee.
Bostonin täytteeksi voit laittaa melkein mitä tahansa, tässä yksi mahdollisuus.
reilut 20 kpl
Sämpylätaikina
5 dl maitoa (tai 5 dl vettä ja 2 rkl maitojauhetta)
1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
0,5 dl seesaminsiemeniä
(0,5 dl pellavansiemeniä)
(1 dl kauraleseitä)
3 dl vehnäjauhoja
6-8 dl sämpylä- / hiivaleipäjauhoja
5 "ruiskausta" juoksevaa margariinia
Täyte
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
1 tuore chili
pakastepinaattia
tuorejuustoa
parmesaania raastettuna
Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi, kaada koneen kulhoon ja sekoita joukkoon kuivahiiva, suola, siirappi, siemenet, leseet ja vehnäjauhot.
Käynnistä kone (saa olla aika hitaalla) ja lisää sämpyläjauhoja vähitellen, kunnes taikina on vielä vähän löysää. Lisää margariini ja sen verran jauhoja että taikinan koostumus on mieleinen.
Irrota kulho koneesta, ripottele taikinan päälle vähän jauhoja ja peitä liinalla. Anna kohota ainakin puoli tuntia, kunnes taikina tavoittelee kulhon ylälaitaa.
Jos teet tavallisia sämpylöitä, niin kippaa taikina pöydälle, myllää vähän, jaa paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Anna kohota liinalla peitettyinä uunin lämpiämisen ajan. Paista 225 C noin 15 min.
Jos teet täytetyn bostonin, tee täyte taikinan kohoamisen aikana.
Hienonna sipulit ja chili, kuullota pannulla muutama minuutti. Lisää pakastepinaatti ja sekoittele, kunnes pinaatti on sulanut.
Kippaa taikina pöydälle ja myllää vähän, jaa kahteen osaan. Kauli toinen pala suorakaiteeksi (paksuus muutama milli), levitä päälle tuorejuustoa. Lisää puolet pinaattitäytteestä ohueksi kerrokseksi, ei tarvitse peittää koko taikinalevyä, ripottele päälle parmesaaniraaste.
Rullaa taikina pitkältä sivulta pinaattitäytteen reunasta aloittaen (ihan kuin tekisit korvapuusteja). Leikkaa rulla 2-3 sentin viipaleiksi. Asettele palat leikkuupinta alaspäin vähän toisistaan irralleen irtopohja- tai mihin tahansa paistovuokaan (astian koosta riippuen tarvitset niitä 2 tai 3 kpl).
Tee sama toiselle taikinapalalle.
Anna kohota liinalla peitettynä uunin lämpiämisen ajan. Paista 225 C noin 15 min. Jos tuorejuustoa on paljon tai täyte muuten löysää, saattaa mennä vähän pidempään ennen kuin boston on läpensä kypsä.
Kommentit
Lähetä kommentti